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WQ.391/2019 

 

WRITTEN QUESTION TO H.M. ATTORNEY GENERAL   

BY DEPUTY M.R. HIGGINS OF ST. HELIER  

ANSWER TO BE TABLED ON TUESDAY 24th SEPTEMBER 2019 

 

 

Question 

 

Is it lawful for the Jersey Police Complaints Authority to sign off on an investigation undertaken by the 

police into a complaint in instances where the complainant has not been interviewed or asked to provide 

evidence as part of that investigation and, in determining the lawfulness of such action by the Authority, is 

any consideration given to whether or not the complainant was informed by the Authority that they would 

be so interviewed or asked to provide evidence? 

 
 

Answer 

 

The relevant provisions detailing how a complaint is dealt with, either in relation to a States of Jersey Police 

Officer or an Honorary Police Officer, are contained in Police (Complaints and Discipline) (Jersey) Law 

1999 (“the Law”), the Police (Honorary Police Complaints and Discipline Procedure) (Jersey) Regulations 

2000 (“the Regulations”) and the Police (Complaints and Discipline Procedure) (Jersey) Order 2000 (“the 

Order”).  

 

In relation to a complaint about a Police Officer, there is no specific obligation in the Law, the Regulations 

or the Order that a complainant is to be interviewed or asked to provide evidence as part of an investigation. 

However, Article 5 of the Law states that “where a complaint is submitted to the Chief Officer, he or she 

shall take any steps that appear to the Chief Officer to be desirable for the purpose of obtaining or preserving 

evidence relating to the conduct complained of”. This could mean that an interview is the appropriate way 

of obtaining such evidence, however, this is not an obligation. The Chief Officer is obliged to obtain or 

preserve evidence, in the manner that seems most appropriate to themselves.  

 

Article 3(1) of the Order provides that the appointed officer shall “seek the views of the complainant and 

the member concerned about the matter”, therefore, the complainant’s opinion is to be considered 

throughout an informal resolution process. The complainant is not referred to in terms of a formal resolution 

process. Article 23(2) of the Order provides that “the complainant shall be allowed to attend the disciplinary 

hearing” if they so wish.  

 

There is a similar process which applies to an Honorary Police Officer (as set out above for the States of 

Jersey Police). There is no specific obligation to interview, however, Article 19 provides that “where a 

complaint is submitted to a Connétable, he or she shall take any steps that appear to him or her to be 

desirable for the purpose of obtaining or preserving evidence relating to the conduct complained of”.  

 

Article 3(1) (a) of the Regulations provides that where the Attorney General is satisfied that a complaint 

may be dealt with informally, the Connétable must “seek the views of the complainant and the member 

concerned about the matter”. This, as with the members of the States of Jersey Police, means that the 

complainant must be considered and consulted at all times, where the Connétable feels it to be appropriate. 

Article 21(2) of the Regulations provides that “the complainant shall be allowed to attend the disciplinary 

hearing” if they so wish. 

 

It is not specified in either the Law, the Regulations or the Order, that consideration should be given as to 

whether or not the complainant is informed by the Authority that they will be interviewed or asked to 

provide evidence. The Law does provide for notifying the complainant of the outcome of the complaint. 

This can be found in Article 6(3) of the Law for members of the States of Jersey Police and Article 20(3) 

of the Law for the Honorary Police.  
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The overall objective of the Law, the Regulations and the Order is to do what is desirable for achieving the 

most appropriate outcome of the complaint. Whether an interview is required to be held is at the discretion 

of either the Chief Officer or the Connétable. Where the Authority signs off an investigation a statement 

will be made regarding whether the investigation has or has not been conducted to its satisfaction. The 

Authority shall send a copy of this statement to the complainant as per Articles 10(8) and 24(7) of the Law.  

 

Accordingly, although generally a statement or other evidence will be taken from a complainant, it is 

possible for an investigation to be completed without such a statement being taken or evidence received. 

Such a course of action might be possible, for example, if the whole incident has been recorded on body 

worn camera, or the complainant is unable to provide a statement or there is another reason why the 

investigator, in their discretion, did not take one. Accordingly, it would be lawful for the Jersey Complaints 

Authority to agree that an investigation had been properly undertaken in the absence of a statement or other 

evidence being obtained from a complainant. However, without knowing the facts of a particular 

investigation or complainant it is not possible to say more. 

 

 

 

 

 


